Thursday, December 29, 2011

~last day~

Best Blogger Tips


yea....
arini last day keje bg tahun 2011...
syok nyer...
dh xsabar nk cuti...
sbb company bg cuti seminggu...
start dr 30.12.11 ~ 04.01.12...
syok ooo....lama giler cuti...
hehee...
tp yg xsyok sbb xde bonus..
xleh la nk p bershoping sakan...
satg bln 1, ada yg kena posa jer bila g kje...
hehhehehe...
pape pun, cuti nih nk enjoy je...
hehehe...
mula2 nk p jalan2 kat kl...
lpas tu p jln2 kat area perlis plak(sbb nk save budget)..
hahahaha...
pape pun...
hepi new year nnti...
2012

Friday, December 23, 2011

~ fakta buah-buahan ~

Best Blogger Tips
arini aku de la terbaca ttg beberapa fakta kat tenet nih...
tbe2 aku de la tertarik dgn fakta2 mengenai buah-buahan...
bak kata penulis tuh...
dia dpt fakta2 nih suma masa main satu game...
game ape ntah la (actually lupa nama game)...
drpd aku dok ckp byk..baik aku boh jer kn fakta2 tuh then korang baca la...
kesungguhan fakta tu..
aku pun xtaw betul ke x...
hehehe...
pape pun..meh kita layan...~~~~
  • Kajian tentang pertumbuhan epal dipanggil pomology
  • Orang yang ada alahan tehadap getah (latex) mungkin juga akan alah dengan buah kiwi
  • Terdapat lebih 400 jenis buah kiwi di China
  • Strawberry tergolong dalam keluarga bunga ros
  • Terdapat lebih 20 billion kelapa yang dihasilkan setiap tahun
  • 1/3 daripada buah nenas yang terdapat di dunia dihasilkan di Hawaii
  • Sebatang pokok epal mampu berbuah sehingga 100 tahun
  • Terdapat lebih 1200 jenis tembikai yang tumbuh seluruh dunia dalam 96 negara
  • Orang biasa secara puratanya makan lebih kurang 65 biji epal setahun
  • Bahagian dalam kulit pisang boleh digunakan untuk mengilatkan kasut kulit
  • Mangga mempunyai kandungan vitamin C yang sama banyak dengan buah oren
  • Anda boleh menggosok bahagian dalam kulit pisang pada kulit untuk merawat gatal-gatal akibat gigitan nyamuk
  • Lebih banyak mangga dimakan setiap hari seluruh dunia berbanding buah lain
  • Terdapat lebih kurang 10,000 jenis buah epal yang tumbuh di seluruh dunia
  • Lemon mempunyai lebih banyak kandungan gula berbanding strawberry
  • Pisang mempunyai kandungan vitamin B-Complex yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf
  • Buah pear mampu kekal hidup pada suhu serendah -40 darjah celcius
  • Jika anda menanam sebiji benih buah oren, anda mungkin akan mendapat lebih daripada sebatang pokok
  • Mangga tergolong dalam keluarga yang sama dengan poison ivy
  • 25% daripada kandungan buah epal adalah udara. Sebab itu ia terapung di atas permukaan air

Saturday, December 3, 2011

~ fakta ttg warna feberet...(MERAH) ~

Best Blogger Tips




1. Dalam Ebers Papyrus (buku perubatan Mesir purba), warna merah digunakan untuk tajuk bab, nama penyakit, berat dan dos ubat.

2. Warna merah bermaksud “cantik” di negara Rusia. Di India warna merah adalah simbol bagi tentera. Bagi bangsa di negara China pula, warna merah dikaitkan dengan musim panas, api dan arah selatan.

3. Perkataan “ruby” berasal dari kata Latin Rubens yang membawa maksud “merah”.

4. Terdapat sekurang-kurangnya 23 warna berbeza (shades) daripada krayon merah.

5. Melihat warna merah boleh membuat jantung anda berdegup lebih cepat.

6. Warna merah membawa maksud kekuatan, ghairah, keberanian, penting, keinginan yang tinggi, kekuatan, kelajuan, cinta, hati dan kehangatan.

7. Warna merah boleh menyebabkan kegelisahan dan insomnia jika digunakan di bilik tidur tetapi bagus digunakan di dalam bilik latihan atau tempat permainan.

8. Ahli fesyen mengesyorkan mereka yang ingin menghadiri temuduga atau pertemuan penting supaya memakai pakaian yang mempunyai sedikit percikan warna merah. Ini kerana warna merah melambangkan personaliti kekuatan, ketegasan dan kepimpinan.

9. Cahaya merah adalah cahaya yang pertama diserap oleh air laut sehingga banyak ikan dan hidupan invertebrata di dalam laut berwarna merah.

10. Warna merah terdapat dalam semua bendera negara Asia Tenggara kecuali Vietnam.


Saturday, November 26, 2011

Kisah Professor & Pendayung sampan ~

Best Blogger Tips



"Suatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begitu pendiam. Professor memang mencari pendayung sampan yang pendiam agar tidak banyak bertanya ketika dia sedang membuat kajian.




Dengan begitu tekun Professor itu membuat kajian. Diambilnya sedikit air laut dengan tabu...ng uji kemudian digoyang-goyang.



Selepas itu dia menulis sesuatu di dalam buku. Berjam-jam lamanya Professor itu membuat kajian dengan tekun sekali. Pendayung sampan itu mendongak ke langit.Berdasarkan pengalamannya dia berkata di dalam hati, "Hmm. Hari nak hujan."



"OK, semua sudah siap, mari kita balik ke darat" kata Professor itu. Pendayung sampan itu akur dan mula memusingkan sampannya ke arah

pantai. Hanya dalam perjalanan pulang itu barulah Professor itu menegur pendayung sampan.



"Kamu dah lama kerja mendayung sampan?" Tanya Professor itu.



"Hampir seumur hidup saya." Jawab pendayung sampan itu dengan ringkas.



"Seumur hidup kamu?" Tanya Professor itu lagi.



"Ya".



"Jadi kamu tak tahu perkara-perkara lain selain dari mendayung sampan?" Tanya Professor itu.



Pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepalanya. Masih tidak berpuas hati, Professor itu bertanya lagi, "Kamu tahu geografi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala.





"Kalau macam ni, kamu dah kehilangan 25 peratus dari usia kamu." Kata Professor itu lagi, "Kamu tahu biologi?" Pendayung sampan itu menggelengkan kepala. "Kasihan. Kamu dah kehilangan 50 peratus usia kamu. Kamu tahu fizik?" Professor itu masih lagi bertanya.

Seperti tadi, pendayung sampan itu hanya menggelengkan kepala. "Kalau begini, kasihan, kamu sudah kehilangan 75 peratus dari usia kamu. Malang sungguh nasib kamu, semuanya tak tahu.Seluruh usia kamu dihabiskan sebagai pendayung sampan." Kata Professor itu dengan nada mengejek dan angkuh. Pendayung sampan itu hanya berdiam diri.



Selang beberapa minit kemudian, tiba-tiba hujan turun. Tiba-tiba saja datang ombak besar. Sampan itu dilambung ombak besar dan terbalik. Professor dan pendayung sampan terpelanting. Sempat pula pendayung sampan itu bertanya, "Kamu tahu berenang?" Professor itu menggelengkan kepala. "Kalau macam ini, kamu dah kehilangan 100 peratus nyawa kamu." Kata pendayung sampan itu sambil berenang menuju ke pantai.



Moral of the story



Dalam hidup ini IQ yang tinggi belum tentu boleh menjamin kehidupan. Tak guna kita pandai dan tahu banyak perkara jika tak tahu perkara-perkara penting dalam hidup. Adakalanya orang yang kita sangka cerdik sungguh itu rupanya lebih berjaya dari kita. Dia mungkin cerdik sungguh dalam bidang yang tidak kena mengena dengan kerjayanya, tetapi "MASTER" dalam bidang yang diceburi..so be humble in everything we do.

Monday, November 14, 2011

mana Mak???

Best Blogger Tips
arini aku de nk kongsi kat cni ttg satu citer...
yg aku baca n agak sedih laa...
meh kita ramai2 baca kisah nih....
klu boleh....renung2kan lah... =)

kisah ni bermula dgn......

Jam 6.30 petang.


Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, "Along mana?'

Mak jawab, "Ada di dapur tolong siapkan makan."

Ayah tanya Mak lagi," Angah mana?"

Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola."

Ayah tanya Mak, "Ateh mana?"

Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?"

Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?"

Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik."

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, "Mana Mak?"

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, "Tak tahu."

Ayah tanya Angah, "Mana Mak?"

Angah menonton tv. Angah jawab, "Mana Angah tahu."

Ayah tanya Ateh, "Mana Mak?"





Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.





Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"





Ateh menjawab, "Entah."





Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, "Mana Mak?"

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.





Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.





Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, "Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!"

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.





Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.





Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.





Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"





Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.





Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.





Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.





Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.





Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.





Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."





Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.





Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.





Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.





Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.





Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.





Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."





Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.





Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, "Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka."

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.



Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.





Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".

Hanya Adik yang jawab, "Mak dah tak ada."

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.





Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.





Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.





Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "





Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."





"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..





Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"





Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.



Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

Tuesday, October 25, 2011

~Bowling..GEDEBUK..!!!!~~

Best Blogger Tips
arini kilang aku kje ade wat tournament bowling...
bertempat di Perlis Bowl la...
kat ne ag nk men klu dh dok perlis...
so, game start kul10.30 pg...
ada la dlm 100 org suma peserta...
tp 1 lane ade la 4 org...
suma de 3 game...
n markah dikira individual...
so, sape teror main kira untung la...
konfom menang laa..
yg asyik masuk longkang ni belum tntu lg la nk dpt menang ke x...
heehehhe...

tp aku niat masuk tournament ni sbb dh lama xmen bowling...
last men pun rasanya masa awal thun aritu..
tu pun men dgn coursemate jer...
xprnh plak aku nk masuk tournament mcm ni...

aku berharap la aku bleh jugak la dpt hadiah...
walaupun aku xbpe reti sgt men...
sje suka2..tp klu dh rezeki nk dpt hdiah, best jugak..hehehe

masa 1st game tu kira ok la...
org kata warming up laa..
hehehe..
tp ntah mcm ne last balingan aku tu..
aku hampir2 nk jatuh..
sbb bola berat sgt..
biasa la..dh guna bola no.10...bola ringan2 dh kna kebas..hehehe
tp sempat ag kontrol ayu sbb xde org nmpak sgt..

bila masuk game ke-2 ni yg aku xthan...
aku excited nk golekkan bola dh ni..
tp time aku nk golekkan tu, group dr lane lain suma bru habis je baling..
so, dgn yakinnyer aku berdiri then trus la golekkan bola aku pgang tu..
tp yg hairannyer, nape xde bola pun dlm lane tu...
then, terdengar plak "GEDEBUK" kat blkg aku...
dgn slumber nya aku pusing, tgk2 bola aku dok bergolek p kat penonton dah...
n suma org tgk aku...
trus aku jerit "MALUNYER...!!!! smbil tutup muka.."
aku mmg xtahan malu giler time tu...
tp dgn slamber rock, aku ambik bola terus baling dlm lane n lari p kat mmber2 aku...
hanya Tuhan je taw aku bertapa malunyer masa tu...
aku dok diam je smp habis game...

finally,...
bila aku tambah, tolak, darab, bahagi markah aku..
aku dok rasa mcm bleh menang la sbb dpt paling tinggi antara aku n kwn2 aku yg 1 lane...
ade la dlm 270 markah aku dpt...
time penyampaian hadiah plak dh tiba..
aku tunggu la kot2 nama aku dpt hadiah..
(tp dlm ati malu giler nk p ambik klu aku menang pun..sbb malu bola golek ke blkg xhabis ag...)
tp akhirnya aku dgr nama aku xdipanggil...
walaupun pemenang yg ke-15 pun markahnya 258 je...
aku pk...xpelah..bkn rezeki aku...hehehe..
tp aku xtaw la bila aku nk p men bowling lg...
disebabkan kejadian tu..ntah2 aku dh serik men bowling...
tidak......!!!!!


Sunday, October 9, 2011

~future transport~

Best Blogger Tips



arini aku berfikir2 pjg...
akhirnya aku berhasrat nk update la blog aku ni ...
sje nk bykkan post..hehehe..
arini aku nk citer ttg my future transport...
b4 ni aku nk kemana saja..
aku kna tumpang org len laa...
suruh abah antar laa...
xpun aku merempit je dgn moto...
tp kali ni aku bakal ade transport sndri..hehehe
xpyh dh aku mntak tlg sape2 antarkan aku...
@aku tumpang org lg...
bleh p kje sndri...
bleh p jejalan sndri...
nk p shopping sndri pun bleh...
hehehehe....
syok la bunyi nyer kn???
tp kna keluarkan duit laa utk jd syok mcm ni...
hehehe...
xsabar rasanya nk tgk ia....
yeaa....!!!!


interior


exterior

Friday, October 7, 2011

~ feel bored ~

Best Blogger Tips

today aku rasa feel bored...
tp xtaw nape...
padahal skrg kat ofis ag...
dgn kje bertimbun...
mungkin sbb arini rehat lama kot...
biasa laa...
arini kn ari jumaat...
org lelaki pakat p solat jumaat...
aku plak dok lepak je dlm ofis...
hehehe...
tp yg makin bertambah bored sbb....
fb xleh bukak...
klu x bleh gk tgk gmbar2 dr fb kekawan...
xde la bored sgt...
hehehe...
disebabkan aku dh xtaw nk wat pe..
aku pun post la kat cni....
hehehe...
sekian...wasalam... =)

Sunday, October 2, 2011

~ new activity ~

Best Blogger Tips


arini adalah ari yg agak bored laa..
sbb xde wat pape...
hehehe...
tp disebabkan idea tbe2 dtg...
aku trus capai gunting n kain n alatan menjahit aku...
aku gtaw my mom yg aku nk wat beg...
dgn tekun nya aku mencuba....
but firstly aku lukis dlu atas kain 2...
then baru jahit...
bila dh tgk mcm half dh siap..
aku rasa mcm epi n bangga sgt...
sbb xsangka aku bleh reka beg sndri...
then aku continue lg menjahit...
menjahit tgn taw...(hebat kan??hehe)
finally aku dh siap wat beg...
actually handbag la aku rasa..
warna pink...
comey..hehe..
i like pink..
then bila dh siap...
aku tnjuk kat my mom, my sis n my bf...
dpa komen suma bgus2...
aku epi sgt arini...
nasib baik ade idea yg bleh watkan ari aku ceria...

handbag handmade aku tu...
aku akan gunakan utk kegunaan harian aku...
hehehe...


Sunday, September 25, 2011

~graduation day~

Best Blogger Tips


pd 17-09-2011  yg lpas...
aku telah dinobatkan sebagai pelajar yg telah bergraduasi...
yeaaa...!!!!! best nyer...!!!!!
tp rasa sebak jer time dlm dewan tu...
nervous pun ade...sedih pun ade...epi pun ade...
hmm....xsyok plak citer start dr tgh...
better starts dr beginning of the day...

pg pd ari aku grad, suma family aku bgn awl...
sbb nk siap awl laa...bkn ape, katanya keta bleh masuk b4 kul 7.30pg...
at least xpyh parking jauh2...
tu yg masing2 bersiap awl2...hehehe..
aku pun bersiap la sama...
tp bila aku habis bersiap...
aku plak kna tunggu sorang..then sorang...then sorang lg family members aku dok bersiap...
yg plaing ssh nk bersiap mestilah Haiqal...
sbb dia ska lari sana sini...
bila suma dh bersiap...finally kul 7.30pg jugak la kluar dr umah...
dgn harapan bleh lg la parking dlm n dkat dgn dewan...hehehe


bila dh smp kat dewan, ramai gile dh org...
alamak..!!dh xleh parking kat dalam...tp atas budi bicara pakcik polis tu...
keta aku nek bleh gk la msuk dlm...alasannya, abg bob jln pkai tongkat...heheheh..
lgpun cian plak kat dia klu parking jauh2...kna jln jauh2...

bila dh setel parking, aku terus p la dftar n pkai jubah bersama2 kawan....
masa aku smp siap kna perli lg dgn lecturer...
"org dekat pun smp lambat"....tp aku senyum jer...
time dok paki jubah ni la smpt ag aku n classmate aku suma dok bergambar n line up utk masuk dewan...
yg paling aku epi,,..all my classmate epi jer...walaupun b4 ni ade ygxbertegur sapa...
at least time konvo ni suma  sporting....epi together...

bila dh masuk dewan, aku mula rasa nervous, sedih dgn background muzik, n all feeling ade la time tu...
bila dh smp tmpat duduk...dok tunggu la semua jemputan masuk dewan termasuk lah Canselor UniMAP iaitu Raja Muda Perlis....
aku rasa best sgt n berbangga sbb tibe2 aku rasa bertuah sbb aku akan digraduasikan oleh Raja negeri tempat tinggal aku sendiri...
smbil dok tunggu turn aku nek atas pentas...smpat la lg kami posing dgn mcm2 gya..hehehe...

bila dh setel dpt skrol dr Canselor UniMAP 2....aku terus xde rasa pape feeling lg...
yg aku taw..aku xsangka usaha aku slama ni berbaloi...
aku study 4thn utk engineering course akhirnya aku dh bergraduasi...
aku dh boleh menjadi engineer...
yeaa.....!!!!

tp sepanjang ari convo aku...
aku nk ucap thanks alot to all my family yg mai n bg support kat aku slma dr aku mula masuk U, smp dh convo...cyg suma : mak, abah, angah, adik nurul, adik durrah, abg bob, haiqal....
and speciallay thanks to Nizzar coz accompany aku n give flowers pd ari tu...
tq so much....!!!!



Saturday, September 10, 2011

Friday, August 5, 2011

~ gAji oh Gaji ~

Best Blogger Tips
setelah sebulan bekerja sambilan....
aku xdpt lg gaji nih...
dh masuk bulan lain dh...
orglen yg dh dpt dji ujung bln ari2..
dh tingai setengah dh duit dpa...
tp aku nih???
 dok kering kontang la purse...
dr dok keje smp ke dpt gji....
purse kosong jugak...
xsabar nya nk dpt gji...
dh la ni 1st gji aku walaupun aku kje part time je ari2...
dugaan betul la....
nasib bek skrg bln posa...
aku bersabar jela....
klu x aku nk mengamuk jugak..
hehehe

GAJI OH GAJI....



Sunday, July 31, 2011

~ working experience ~

Best Blogger Tips
setelah habis bljr di U...
aku mula mencari nasib dlm alam pekerjaan..
aku mencari la merata2 tmpt...
akhirnya aku dpt la kje kat sebuah kolej swasta...
pada ari aku g interview, ...
aku terserempak dgn sorang mamat nih...
hnsem jugak, coz muka iras2 ex-bf aku..hehehe...
aku truskan kaki masuk bilik interview...
masa interview 2 mcm2 puan emma terangkan kat aku...
aku angguk je mcm fhm..pdahal apa pun xfhm...
yg aku taw, tbe2 dia kata...
tahniah..!!!!
anda dapat jawatan ini sbg marketing executive...
aku pun trun la dr tingkat 2...trus kluar dr kolej dgn epi..
sbb aku dpt jawatan 2...
hehehe...

dlm masa sebulan aku kje kat kolej swasta 2...
iaitu KOLEJ MCS,BANTING...
aku rasa best sgt..
mcm2 jnis org aku dpt jmp..
mcm2 jnis prngai manusia aku jmp..
hehe...
tp yg pling best skali group aku laa...
leader aku = kak husna...
anak2 buah dia...
k.emy,k.nita,k.nana,k.esywary,zira,solehah dan aku,..
mmg happening la geng group aku..hehe..
gelak je walaupun xde sales lg..hehehe..
dlm masa sbln aku kat c2,...
atas hasil usaha aku...
aku dpt la 2 sales...
aku epi sgt2...
epi sbb gji jd byk...bkn epi sbb ade sales..hehe....
tp 2 laa....
skrg tinggal kenangan je...
aku dh quit kat c2 sbb dpt twran kje lg baik...
hopefully aku dpt berikan hasil kerja yg terbaik wlaupun kat mna aku tercampak...hehehe...
cyg suma kwn2 kat KOLEJ MCS...
cyg suma staff KOLEJ MCS....hehe...

Wednesday, June 8, 2011

~ wif u ~

Best Blogger Tips
since u are b by my side...
i feel like everything is in my dream...
everything is wonderful...
every time there have a shinning light for me...
i feel weird in my life....
becoz everything is perfect...
tq my dear...
tq coz loving me...
tq coz take cares of me...
and tq coz always by my side..

i hope....
 we will be forever together..
u are my best partner ever..
we will live in happiness until we die...
i hope every difficulty occur, we will face it easily...

nowdays,
u make my life is meaningful..
everything that i had done is coz of ur spirit..
tq coz always advice me...
i always loving you forever...




Monday, May 23, 2011

~ kecewa ~

Best Blogger Tips


aku kecewa setelah dgr berita dr nya....
apa slh aku??
npa tipu aku??
npa sembunyikan hal sebenar dr aku??
huhuhu...
napa aku diperlakukan sebegini??
aku juga mempunyai ati dan perasaan...
aku juga insan biasa...
namun napa aku sering menjadi mangsa?/
apa slh aku??

nasib baik kebenaran terbongkar di dpn mata aku sndri...
klu x, smp bila pun aku xkan taw...
aku kecewa...
tersangat2 kecewa...
apa harus aku wat skrg>??
aku kecewa sgt2...!!!

Monday, May 16, 2011

~ Selamat Hari Guru~

Best Blogger Tips
kepada semua guru2 di Malaysia...
selamat hari guru...
semoga jasa anda semua membawa berkat kepada semua murid2 n pelajar2...
tq kpd semua cikgu2 yg mengajar sy...
dr sy sek rendah...
smp sy dh berjaya tamatkan pengajian di U...
especially tq to all cikgu2 kat...
sek keb ayer hitam, kedah...
sek men keb sutanah asma, kedah...
sek men keb syed awi, perlis...
koej matrikulasi perak...
dan jugak kepada...
semua lecturer kat UniMAP...
tq all of u...
tq very much coz teach me from nothing to everything...
tq coz teach me to b a good person....
tq very much...

SELAMAT HARI GURU...........!!!!!!!!!!!!!

Saturday, May 14, 2011

my feberet song

Best Blogger Tips

~ bersarang ~

Best Blogger Tips
setelah sekian lama...
arini baru aku bukak balik blog aku...
setelah semua fyp, exam, homework aku dh setel..
aku bru bleh bukak blog nih..
hehehe..
aku dh wat pembaik pulih blog nih...
utk nmpakkan lebih ceria..
hhehhehe...
aku xteror sgt bab blog ni...
so mulai arini aku akn explore utk jdikan blog ni yg....
tercntik...
terceria....
terbanyak info...
dan segala2 nya yg teRrrr....
hehehe....







Wednesday, January 26, 2011

~ sibuk ~

Best Blogger Tips

skrg aku dh masuk alam kesibukkan yg sgt...
huhu...
aku kna spend time hanya untuk wat FYP...
aku kna siapkan FYP aku dgn cepat...
walaupun aku sibuk...
tp aku suka dgn tajuk FYP aku..hehehee..
coz aku nmpak ape yg berlaku pada air yg aku treat...
gehehe...
nnti boleh jd researcher berjaya nih...
hehehe...
pape pun....hidup aku skrg dh berbeza dr dlu..
aku byk sibukkan diri dgn bnda2 yg berfaedah...
klu x, b4 ni aku byk meratapi bnda yg dh lepas je...
skrg aku dh mula bersemangat balik...
hidup mesti diteruskan walaupun dh pernah patah ati...
hehehe....

 

Wednesday, January 5, 2011

~ hobi baru ~

Best Blogger Tips
sejak akhir2 ni aku keseorangan jer....
aku rasa kesepian sgt2...
aku rasa nk ada seseorang utk berbicara dgn aku..
faham isi hati aku...
faham masalah aku...
faham ke'tension'an aku..
hehehe...
so finally, aku mencari hobi baru yg bersesuaian dgn aku...
cari punya cari...
akhirnya aku jmp sesuatu yg interesting...
hehehe..
iaitu membela ikan...
hehehe..
best bila dpt tgk ikan berenang2...
makan smbil berenang2 dgn comey....
hehehe...
aku beli 6 ekor ikan...
dan ekin telah namakan 3 ekor drpd mereka adalah....
'mamang' ,  'bobo' , dan 'panjang'....
hehehee...
ekin boh nama 2 sbb 2 semua nama pakwe bdk2 umah aku..hehehe...
aku layan jer...
jnji ikan2 aku epi n chat..
hehehe...
aku rasa bosan...aku suka tgk depa berenang2...
tenung depa lama2...
best jugak rasanya....
terasa mcm dpt ketenangan bila tgk ikan2 aku...
hehehe...

yg pling best dpt aku ckp adalah...
hobi aku skrg adalah yg terbaik...
AKU SUKA HOBI AKU SKRG...!!!!
yeaaaaa.....